Hoe maak ik kunstgras schoon?

Natuurlijk gebeurt het wel eens een keer, het kunstgras wordt vies. Er valt iets op het kunstgras en je wilt dit natuurlijk schoonhouden. Tijd om schoon te maken, want als je bijvoorbeeld frisdrank of ijsjes knoeit, gaat het kunstgras plakken. Maar ook huisdieren kunnen soms per ongeluk hun behoefte doen op het kunstgras. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen. Direct schoonmaken? Bekijk onze reiniger.

kunstgras gelegd in de achtertuin
Schoonmaak tips 2 uur

Wat heb je nodig?

- Een tuinslang
- Sponsje of schoonmaakdoek

Materialen

- Eventueel biologische schoonmaakmiddelen

Zo maak je het beste je kunstgras schoon

Tip 1: Plakkerige vlekken verwijderen
Zijn de vlekken al wat ingetrokken en plakkerig, dan kun je eventueel een zelfgemaakt wasmiddeltje gebruiken. Meng één theelepel water met wat natuurlijke wasmiddel en wrijf dit met een spons of zachte doek op de hardnekkige vlek totdat hij verdwenen is. Spuit het dan schoon met de tuinslang. Dit is een milde en effectieve oplossing om zo deze vlekken schoon te krijgen.
schoonmaak doek en spons kunstgras
Tip 2: Bacteriële sporen verwijderen van huisdieren
Met kunstgras verzamel je minder bacteriële sporen dan met echt gras. Toch kan het wel gebeuren, zeker als je huisdieren hebt. Maak een mengsel wat voor de helft bestaat uit azijn en de andere helft uit water. Je kunt eventueel een sprayfles of spraytank gebruiken om dit middel over het gras te spuiten. Over het algemeen is kunstgras een prima keuze met huisdieren, zelfs de uitwerpselen van huisdieren kunnen geen kwaad op het kunstgras. Het kunstgras zal er niet van slijten of verkleuren. Natuurlijk is het wel frisser als de uitwerpselen direct worden weggehaald en het gras even schoon gespoten wordt.
huisdieren-kunstgras-hond-geschikt.jpg
Tip 3: Niet schoonmaken met een stofzuiger
Wij adviseren je om het kunstgras zo veel mogelijk vrij te houden van vuil. Vallen er bladeren op in de herfst en laat je deze liggen tot ze door de regen helemaal glibberig en modderig zijn geworden? Dan veroorzaken de bladeren vlekken die erg lastig te verwijderen zijn. Sommige mensen vinden het een goed idee om het kunstgras te stofzuigen. Dit is niet verstandig. Het kan niet alleen je kunstgras beschadigen, maar ook je stofzuiger. Als er instrooizand op het kunstgras ligt, wordt dit ook mee opgezogen. Allemaal redenen om nooit schoon te maken met een stofzuiger. Pak gewoon een bezem, dat werkt veel beter.
kunstgras niet schoonmaken met stofzuiger
Tip 4: Gebruik nooit heet water met schoonmaken
Schoonmaken met heet water is vaak net even makkelijker dan schoonmaken met koud water. Het is dan ook begrijpelijk dat mensen ervoor kiezen om het kunstgras met heet water te reinigen. Dit is niet aan te raden. Heet water kan het kunstgras beschadigen en verlaagt de goede kwaliteit. Ook kan het voorkomen dat er lichte plekken in kunnen komen. Pak dus altijd koud of lauwwarm water.
koud water gebruiken met schoonmaken kunstgras
Tip 5: Haal regelmatig bladeren en takjes weg
Om mos en onkruidgroei te voorkomen, kun je makkelijk met regelmaat bladeren en takken weghalen. Als je een paar dagen al het opgehoopte vuil op het kunstgras laat liggen, dan zal er sneller mos- en onkruidgroei in het kunstgras komen. Dit wil je natuurlijk niet. Als je er snel bij bent, voorkom je dat er ongewenste plantjes tussen het kunstgras groeit. Het kost een kleine moeite, maar het geeft uiteindelijk een goed onderhouden en mooi resultaat. Zo blijft je kunstgras langer goed en kun je er langer van genieten.
bladhark bladeren verwijderen kunstgras